Home » Ik stel verschrikkelijke vragen.

Ik stel verschrikkelijke vragen -illustratie bij blog jingeling.nl

Ik stel verschrikkelijke vragen.

Ik stel verschrikkelijke vragen. Vragen waar je een beetje warm van wordt. Vragen die je een beetje laten zweten. Maar ook, vragen waar je weg wilt kijken. Ik stel verschrikkelijke vragen die je eigenlijk niet wilt horen.
Zoals laatst bij mijn opdrachtgever Meneer O. in Eindhoven. Hij en ik werken al ruim 2 jaar intensief samen.
We werken samen aan zijn pitch presentatie. Aan een verhaal over zijn bedrijf. Een verhaal dat vertelt waarom hij werkt zoals hij werkt. En voor wie hij eigenlijk werkt. Namelijk, de mensen op de vloer. Het zijn de mensen die de handjes en de spierballen leveren. Want dat zijn de mensen die er echt toedoen voor hem. En het zijn de mensen die de hulp nodig hebben. Dat zijn zijn mensen.

Gewerkte tijd x inzet = begrijpelijkheid. Toch?

Meneer O. heeft heel hard gewerkt aan de pitch. Hij heeft geschreven, geschreven en herschreven. ‘Dit is al zijn vierde versie. Ik heb hier zo veel tijd en energie in gestoken. Het is nu goed… Toch?’ Hij kijkt mij gefrustreerd en bijna wanhopig aan. Met zijn handen letterlijk in het haar kijkt hij mij aan. ‘Zijn we dan nog niet klaar? Hoe lang duurt dit nog?’ Ik zie hem het denken.
Ik kijk hem onderzoekend aan en voel met hem mee. Hij heeft echt heel hard gewerkt. Maar hij heeft er meer aan als ik eerlijk ben. Hoe pijnlijk dat soms voelt. ‘Wat wil je dat ik zeg?’ vraag ik. ‘Fantastisch, het is goed? Of heb je liever dat ik eerlijk ben? En dat ik niet snap wat je wilt vertellen. Kiezen we voor gewerkte tijd of voor kwaliteit en begrijpbaarheid?’

Op de kunstacademie in Den Haag had ik typografieles van Aad van Dommelen. Eén keer was de huiswerkopdracht een posterontwerp voor een festival. Na een weekend lang schetsen en uren schaven aan één poster, liet ik tijdens de les, trots mijn werk zien. ‘Mooi begin’ zei hij. Waar zijn de andere 99 versies van je ontwerp? Aad stelde een verschrikkelijke vraag. Een vraag waar ik geen antwoord op had. Zwaar teleurgesteld en zichtbaar aangeslagen ging ik weer op mijn houten stoel zitten. Ik had maar 1 versie gemaakt. Ik had er heel veel tijd ingestoken en ik had er keihard aan gewerkt. Dus was het goed…

Begrijpt het publiek het verhaal?

Voor een pitch of presentatie, let ik op een aantal punten. Vaak hebben mensen nog nooit van jou gehoord of je eerder gezien. Voor jouw presentatie, luister en kijk ik alsof ik een persoon in het publiek ben. Dus ik let ten eerste heel scherp op of ik jouw verhaal kan volgen. Ten tweede of ik jouw verhaal kan begrijpen en ten derde of ik jouw verhaal kan voelen.

Wees gerust! Ik heb hem niet teruggestuurd naar de schrijftafel. Alleen door advies te geven dat iets anders moet, helpt mensen geen steek verder. Ik geef concreet, eerlijk feedback op de inhoud. Als ik een verschrikkelijke vraag stel, help ik jou ook met het antwoord vinden. We gaan samen aan de slag. Ik breng allereerst structuur aan. Zodat het verhaal helder, duidelijk, begrijpelijk en meeslepend verteld wordt. Daarna zorg ik voor een pakkend begin. Vervolgens schrijven we het heldere middenstuk en sluiten we af met een knallend eind.

De beste reactie uit het publiek

Een grote meneer met woest haar en een wilde baard stapt af op meneer O. na afloop van de pitch. ‘Je gaf mij een ‘pats’, recht in mijn gezicht. Je verhaal kwam keihard binnen. Maar daarna gaf je mij ook meteen een oplossing. Dank je wel!’

Een knallende én meeslepende visie of pitch nodig?

Bel Jing vandaag nog. 06 45 94 44 42

Over Jing